Lăsați-vă copilul să exploreze lumea

Copiii au curajul și curiozitatea de a încerca tot felul de activități doar pentru a descoperi. Curiozitatea lor este atât de mare încât nu își pun bariere precum adulții – pot sau nu pot. Încă de mici cercetează fiecare colț al încăperilor și crează un joc din tot ceea ce le iese în cale. Cu cât sunt lăsați mai liberi să înfrunte singuri situațiile, cu atât este mai bine pentru dezoltarea lor. În felul acesta, devin mai responsabili, mai descurcăreți și mai implicați. Copilul trebuie să-și poarte singur de grijă și să respecte colectivul din care face parte.

Încă de la gradiniță, copiii participă la activități diversificate și opționale precum: BALET / dans, pictură, teatru, limbi straine etc. Toate aceste activități reprezintă pentru copii șansa de a se descoperi ei înșiși. Copiii trebuie să descopere din timp care este vocația lor pentru ca atunci când cresc să știe care este sensul lui și pentru ce trebuie să lupte. Este adevărat, copilul nu trebuie să fie obligat de către părinți să participe la aceste activități opționale pentru că se poate transforma într-o frustrare și există riscul să nu mai vrea niciodată să facă acea activitate. Este necesar să i se explice despre ce este vorba și să fie convins să participe la o sedință demonstrativă, pentru a putea alege singur ulterior dacă îi place sau nu.

Având în vedere că aceste activități se desfasoară în incinta instituției de învățământ, părinții sunt scutiți de pierderea banilor și a timpului pe drumuri. Iar copiii vor fi mult mai relaxați să lucreze și să se descopere în intimitatea locului cu care este obișnuit de mic, plus că este într-o siguranță mai mare, având în vedere ca nu este necesar să se deplaseze în alte locuri.

Activitățile artistice și practice sau opționalele în grădinițe și școli sunt extrem de benefice copiilor pentru dezvoltarea lor. Un copil nu va știi ce îi place să facă dacă nu va încerca acea activitate. Așa că părinții e bine să-i susțină și să-i înscrie la diverse activități. În felul acesta va afla care este ramura cu care copilul rezonează !

rbs2